Погода

Погода
Погода в Кривом Роге

влажность:

давление:

ветер:

Курс Валют

допомога з курсовими
ЖІНКА: ПРАВА БЕЗ ПРАВ? (ВІДЕО) PDF Друк
П'ятниця, 14 липня 2017, 18:11

centr zaniatosti

Жінкам складніше знайти роботу. Згідно статистиці Криворізького міськрайонного центру зайнятості, шість з десяти претендентів на вільну вакансію - представниці прекрасної статі. Це пов’язано з тим, що місто має гірничо-збагачувальний та металургійний статус. Чи є діючі правові механізми захисту, які допоможуть жінці?

«Ви не підходите нам, тому що: у вас є діти, а це можливі лікарняні; ви незаміжня, а це нерідко декретна відпустка». Саме з такими труднощами стикається сучасна жінка при співбесіді на роботу. Але? згідно статті 11 Закону України про зайнятість населення, забороняється роботодавцям у вакансіях чи рекламі висувати вимоги щодо віку, статі особи та вимагати інформацію про особисте життя. 

Начальник відділу статистики Криворізького міськрайонного центру зайнятості розказує, що роботодавець, при наявності вільних місць, не вказує, що надає перевагу жінкам чи чоловікам. Але говорить…

Експерт з рівності, Яна Салахова, зазначає, що запитання роботодавця про особисті дані: сімейний стан, наявність дітей чи частоту лікарняних, не є коректним. Все, на що потрібно звертати увагу при співбесіді претендента на вільне місце, – кваліфікація та досвід. Але ситуація з жінками зазвичай протилежна. Криворізькі жінки та чоловіки розходяться в думках щодо заробітної плати представниць прекрасної статі та посад.

В крайніх випадках, запобігти обмеженню трудових прав, як зазначає експерт Яна Салахова, допоможе звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Можна направити позови до суду, але таких випадків дуже мало.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити