Погода

Погода
Погода в Кривом Роге

влажность:

давление:

ветер:

Курс Валют

допомога з курсовими
КРИВОРІЗЬКІ МОЛОДОГВАРДІЙЦІ. (ВІДЕО) PDF Друк
Вівторок, 17 вересня 2013, 18:09

molodogvardiyci

17 вересня в Комсомольському парку мешканці міста вшанували пам’ять криворізьких молодогвардійців.

Напередодні Дня партизанської слави Кривий Ріг згадує своїх героїв, які боролися з ворогом в роки окупації. Для колективу 15-ї школи, яка носить ім’я підпільника Миколи Решетняка, вже стало традицією вшановувати пам'ять криворізьких молодогвардійців у день їхньої страти – 17 вересня. До мітингу-реквієму, який традиційно проходить на світанку в Комсомольському парку біля пам’ятника комсомольцям, приєднується чимало мешканців міста.

На світанку 17 вересня в Комсомольському парку можна було побачити море свічкових вогників, і запалювали їх не тільки учні та вчителі 15 школи, де вчилися колись герої-підпільники. До урочистої ходи – останній шлях криворізьких молодогвардійців - приєдналися представники міської та районної влади, ради ветеранів, керівники установ, молодь з інших навчальних закладів міста. Адже цей захід – це не лише данина пам’яті, а й можливість почути крізь час відлуння тих трагічних подій вересня 41-го року.

Микола Решетняк, Анатолій Жовтуха, Микола Ходич, Олексій Щербак та Груня Романова – випускники 15-ї школи, плани яких перекреслила війна. Щороку їх ровесники століття 21-го готують для мітингу-реквієму спеціальний сценарій, а ролі сміливих комсомольців виконують тільки випускники. Зачитують листи юних месників, згадують останні хвилини їхнього життя, створюючи своєрідний місток між минулим і сьогоденням, і, здається, в ці хвилини повертаються з небуття юні учасники підпілля.

Група Миколи Решетняка була однією з 14-ти, які діяли у Кривому Розі в роки окупації. Ії учасники розклеювали листівки з повідомленнями Інформбюро, влаштувавшись до фашистських майстерень, виводили з ладу ворожу техніку. Лише три місяці не дожили сміливці до дня визволення міста, їх розстріляли в парку, який згодом отримав назву Комсомольського. Ті страшні дні пам’ятають рідні підпільників, які теж беруть участь у вересневих урочистостях. Брат Олексія Щербак Іван приїздить покласти квіти до пам’ятника молодогвардійцям аж із далекої Латвії.

Ці сміливці назавжди залишилися ровесниками учнів, які у вересні приходять вшанувати квітами їх пам'ять. Саме захід у годину страти підпільників в Комсомольському парку допомагає дітям нинішнім краще зрозуміти мрії та прагнення тих, хто не боявся загинути заради спільної перемоги. Юні підпільники любили свою батьківщину більше за життя, і цій відданості вчиться у них вже не одне покоління криворіжців. 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити